Vezeték nélküli hálózatok

A vezeték nélküli hálózatok rövid ismertetése

A vezeték nélküli helyi hálózat (WLAN) hálózati kábelek nélkül köt össze számítógépeket. Ilyenkor a számítógépek rádiófrekvenciás jelek segítségével cserélnek adatokat. WLAN-hálózaton egy rádiófrekvenciás adatátviteli eszköz, az úgynevezett hozzáférési pont vagy vezeték nélküli útválasztó kapcsolja össze a számítógépeket és biztosítja a hálózati vagy az internet-kapcsolatot. Így Ön közvetlenül kommunikálhat más vezeték nélküli számítógépekkel, vagy egy vezeték nélküli hozzáférési ponton keresztül csatlakozhat egy meglévő hálózathoz.

A vezeték nélküli hálózatok legelterjedtebb fajtája az infrastruktúra alapú hálózat. Infrastruktúra alapú hálózat létrehozásához a következők szükségesek:

 • Egy vezeték nélküli útválasztó.
 • Egy vezeték nélküli hálózati adapter mindegyik gépben, amelyet csatlakoztatni kíván a vezeték nélküli hálózatra.
 • Ha a WLAN-t az internetre is szeretné csatlakoztatni, nagy sávszélességű - például kábeles vagy DSL - internet-szolgáltatás is szükséges. Ennek része a széles sávú modem.

Biztonság

Egyes WLAN-ok nyitott, azaz nem biztonságos hálózatok, mások biztonságosak. Egy WLAN akkor biztonságos, ha korlátozza, hogy ki csatlakozhat rá. A biztonságnak különböző szintjei, módszerei vannak. A WiFi-csatlakozás segédprogram segíti a WLAN biztonsági módszerének beállítását.

A WLAN-okon elterjedten használt biztonsági módszerek kulcsot vagy jelszót kérnek a csatlakozni kívánó számítógépektől. A WLAN titkosítást is használhat az adatforgalom védelmére. Titkosítás esetén adatküldés előtt a számítógép egy titkos kulccsal összekeveri az adatokat. A fogadó számítógép ugyanennek a kulcsnak a segítségével visszafejti az adatokat. Ha meglévő hálózatra csatlakozik, a vezeték nélküli hálózat rendszergazdájától kapott titkosító kulcsot kell használnia. Ha saját hálózatot hoz létre, akkor Ön készítheti el a kulcsot, és minden számítógépen ezt a kulcsot kell használnia. A WiFi-csatlakozás segédprogram ezt lehetővé teszi. A számítógép a profilban tárolja, hogy az adott WLAN-ra milyen biztonsági módszerrel csatlakozik.

Vezeték nélküli hálózatok felépítése

A vezeték nélküli hálózatok építőkövei az úgynevezett hozzáférési pontok (AP, Access Point). Több ilyen pont összekapcsolásával hálós szerkezetet (Meshed network) lehet kialakítani például egy nagyobb terület lefedéséhez. Mivel több pont közötti kommunikáláshoz nem megfelelőek a rádiójelek (romlik az átviteli sebesség) ezért az AP-k kábeles összeköttetésben állnak egymással. Az így lefedett területeket aktív területnek (Hotspot) hívják. Ezek a hálózatok nagyon hasonlítanak a vezetékes hálózatokhoz csak itt az AP tölti be a hálózati kapcsoló (Switch) szerepét és vezetékek helyett rádiójeleket használunk. Az ilyen hálózatok általában egyetlen kombinált kapcsolóból állnak, amely egyben AP is.

A vezeték nélküli hálózat kiválasztása

A vezeték nélküli hálózatok a felhasználók számától függően használnak vagy nem használnak hozzáférési pontot. Infrastruktúra üzemmódban a vezeték nélküli számítógépek hozzáférési pontokon keresztül küldhetnek és kaphatnak adatokat. A vezeték nélküli számítógépek az adatokat a hozzáférési pontnak küldik el, amely azokat fogadja és szétküldi a többi számítógépnek. A hozzáférési pont vezetékes hálózatra vagy az internetre is csatlakozhat. Nagyobb területek lefedéséhez több hozzáférési pont is használható. Az eszköz-eszköz, más néven alkalmi üzemmód nem használ hozzáférési pontot, és lehetővé teszi, hogy a vezeték nélküli számítógépek közvetlenül küldjenek információkat más vezeték nélküli gépeknek. Az eszköz-eszköz üzemmódot otthoni környezetben vagy kisebb irodákban érdemes választani.

UBIQUITI Access Point UniFi AC Long Range

Az Ubiquiti Acces Point-ok ideális megoldást nyújtanak nagyteljesítményű vezeték nélküli hálózatok kiépítésére, bővítésére. Szoftver alapú vezérlésnek köszönhetően korlátok nélkül bővíthető a rendszer újabb AP-vel. A Unifi kontroller szoftver segítségével webes felületen konfigurálható és kezelhető az összes hálózaton lévő eszköz, valamint a Roaming funkció kezelését átveszi a kliens eszköztől, hogy a hatótávon belül mindig maximális hálózati erősséget biztosítson újra csatlakozás nélkül. Könnyedén állíthatunk be több SSID-t az eszközökön, ha szükséges korlátozott sebességgel. A monitorozó funkcióval figyelhetjük a lassulásokat, a hálózati terhelést, és statisztika mellett riasztást is beállíthatunk.

UBIQUITI Access Point UniFi AC Pro

Az UAP-AC-PRO az UAP-AC-LR továbbfejlesztett változata, kültéren is használható, 2 darab gigabájtos ethernet port-al és gyorsabb adatátvitellel rendelkezik.

CAMBIUM Access Point cnPilot E410

 • Wireless szabvány: 802.11ac Wave 2
 • Kialakítás: Beltéri
 • 2,4 GHz rádió: 2x2 MU-MIMO
 • 5 GHz rádió: 2x2 MU-MIMO
 • PoE: 802.3af
 • Ethernet uplink: 10/100/1000

Zyxel NWA1123-ACv2

 • Sávszélesség: 5 GHz
 • Ethernet LAN adatátviteli sebességek: 10, 100, 1000 Mbit/s
 • Vezetéknélküli LAN adatátviteli sebesség (max): 300 Mbit/s
 • Maximális adatátviteli sebesség: 54 Mbit/s
 • Frekvenciasáv: 2.4 - 5 GHz
 • VLAN support: Igen
 • Hálózati szabvány: IEEE 802.11ac, IEEE 802.11b, IEEE 802.11g, IEEE 802.11n
 • Újraindító gomb: Igen
 • Tanúsítványok: FCC Part 15B, EN 301 489-1; EN 301 489-17, EN55022, EN55024, EN61000-3-2/-3, BSMI CNS13438
 • Igazgatási protokollok: ZAC, SNMP, CLI, AP
 • DHCP kliens: Igen

Kérjen tőlünk ingyenes ajánlatot! Várjuk megkeresését!